(Sluiten)

Wanneer je over een flinke dosis ervaring en kennis beschikt op het gebied van onderhandelen, kun je ervoor kiezen zelf over de prijs van jouw woning te onderhandelen. Houd er rekening mee dat de verkoopmakelaar altijd zal proberen alles eruit te halen voor zijn klant, ten koste van jou. Een aankoopmakelaar zal je beschermen tegen deze valkuilen.

Daarnaast zal een verkoopmakelaar de onderhandelingen professioneler voeren wanneer een aankoopmakelaar tegenover hem staat. Hij weet immers dat hij een aankoopmakelaar niet kan misleiden met zijn verkooppraatjes.

Waar een aankoopmakelaar op zal letten:

  • Hoe is de huidige huizenmarkt? Hoe lang staan vergelijkbare woningen te koop en hoe redelijk is daarmee de vraagprijs?
  • Wat is het bestemmingsplan van de omgeving, wat zijn de voorzieningen? Wat is de beste aankoopstrategie?
  • De gegevens van de taxateur. De taxateur informeert de aankoopmakelaar over zijn bevindingen, de aankoopmakelaar neemt deze mee.
  • De gegevens van de bouwkundig specialist. De bouwkundig specialist loopt de woning door en controleert deze op (technische) aspecten. Waar moet nog in worden geïnvesteerd, is de woning nog in goede staat? De aankoopmakelaar zal deze gegevens tevens gebruiken.

Start onderhandelingen

De aankoopmakelaar zal de onderhandelingen starten wanneer je daarvoor de opdracht geeft. Dit zal gebeuren op het moment dat de taxateur de woning heeft getaxeerd en de bouwkundig specialist de woning – het liefst samen met jou – heeft beoordeeld. Aan de hand van deze gegevens overlegt de aankoopmakelaar met jou wat de beste strategie is en of je akkoord gaat met het uitbrengen van een openingsbod.

Is het openingsbod uitgebracht? Dan zal de aankoopmakelaar jou op de hoogte houden van iedere stap. Uiteraard doet hij niets zonder jouw toestemming.

Wanneer beide partijen een prijs overeengekomen zijn, zal de aankoopmakelaar voor jou de voorlopige koopakte controleren. Daarnaast zal hij je begeleiden naar de notaris en voor jou de notariële akte van levering controleren, alsmede de afrekening van de notaris.


Voorwaarden bij onderhandelingen

De aankoopmakelaar zal ervoor zorgen dat jouw voorwaarden duidelijk zijn bij de verkopende partij en dat de voorwaarden die zij stellen ook bij jou bekend zijn. Uiteraard zal er ook over voorwaarden worden onderhandeld.

Vrijblijvend contact opnemen