(Sluiten)

Veel mensen willen een huis kopen in Amsterdam, terwijl het aanbod erg beperkt is. Daardoor is er meestal geen ruimte om te onderhandelen: veel woningen gaan voor of zelfs boven de vraagprijs weg. Wil je de woning bemachtigen, dan is het uitbrengen van een goed bod van groot belang.

Hoe breng ik een goed openingsbod uit?

Een aantal zaken waarmee je rekening kunt houden bij het uitbrengen van een openingsbod:

·       Hoe lang staat de woning al te koop?

·       Als de woning nog maar een maand te koop staat, zul je een hoger openingsbod uit moeten brengen dan wanneer de woning al veertien maanden te koop staat.

·       Is de vraagprijs van de woning reëel wanneer u die vergelijkt met soortgelijke woningen in een soortgelijke buurt?

·       Hoe graag wil de verkoper van de woning af? Heeft de verkoper haast en/of geldnood? Je kunt in dat geval een stuk onder de vraagprijs gaan zitten;

·       Hoe is de ligging van de woning en beschikt de woning over een riante tuin? Wanneer de woning zich in het centrum van de stad bevindt, zal de prijs hoger liggen dan een vergelijkbare woning aan de rand van de stad;

·       Wat is de staat van de woning? Wanneer de woning in slechte staat is, zul je zelf veel geld moeten investeren in renovatie en onderhoud. Indien de woning echter in perfecte staat verkeert, kan dat je al snel duizenden euro's besparen;

·       Bedenk van tevoren waar je ongeveer op uit zou willen komen en zorg ervoor dat jouw openingsbod onder dat bedrag zit.

Onderhandelen aankoopbedrag woning en voorwaarden

Naast de prijs van de woning, dien je ook te onderhandelen over ontbindende voorwaarden en voorwaarden waaronder je de woning zou willen aankopen. Op het moment dat je een bod uitbrengt op een woning, kun je deze voorwaarden doorgeven aan de verkoper. Er kan namelijk naast de prijs ook onderhandeld worden over voorwaarden. Dit kan bijvoorbeeld een renovatie zijn, maar ook het overnemen van vloeren, een zonnescherm e.d. kunnen voorwaarden zijn waarover onderhandeld wordt.

Hoeveel kan ik onder de vraagprijs bieden?

Op dit antwoord kan helaas geen eenduidig antwoord gegeven worden, aangezien iedere situatie en iedere woning anders is. Bij de ene woning kan 10% nog redelijk zijn, terwijl bij een andere woning 3% het maximum is. Zoals eerder vermeldt, is het in Amsterdam vaak zo dat huizen voor of boven de vraagprijs verkocht worden.

Een paar richtlijnen kunnen wel worden gegeven:

·       Hoe vaak is de verkoper al gezakt met de vraagprijs?

·       Hoe lang staat de woning al te koop?

·       Wat is de persoonlijke situatie van de verkoper; wil deze graag van de woning af?

·       Moet er nog veel gebeuren aan de woning?

·       Ga altijd tussen de 5% en 20% onder de vraagprijs zitten. Breng je een te laag bod uit? Dan loop je de kans dat er geen tegenbod komt

Kosten aankoopmakelaar

Ons all-in tarief bedraagt € 1.695,-. Voor dit bedrag regelen we alles rondom de aankoop van jouw huis. Kijk op onze aankoopmakelaar tarievenpagina voor uitgebreide informatie over de aankooppakketten.


Wilt u meer informatie of direct gebruikmaken van onze diensten? Neem contact met ons op!